De Beethovenstraat

De Beethovenstraat
288 pagina's
verschenen november 2021

isbn: 9789462972100
paperback € 22,50

isbn: 9789462972117
eBook € 11,99

Een biografie
Grote en kleine tragedies verbonden met onze nationale oorlogsgeschiedenis

Wilt u een wandeling boeken met de auteur als gids? Mail naar kolfschooten@gmail.com

Al dertig jaar doet journalist Frank van Kolfschooten onderzoek naar de geschiedenis van de chique Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. De belangrijkste winkelstraat uit het Plan Zuid van Berlage heeft een indrukwekkend verleden, en nog altijd duiken er nieuwe verhalen op.

In de jaren dertig vestigden zich er veel Nederlandse Joden en Duits-Joodse vluchtelingen, maar het Joodse karakter van de straat – bijgenaamd ‘Brede Jodenstraat’ – werd door de Duitse bezetters tenietgedaan vanuit twee panden in de buurt. Vanaf ‘tramhalte Beethovenstraat’ werden 18.000 Joden op transport gesteld naar de vernietigingskampen. De straat zit nog altijd vol met sporen van de Tweede Wereldoorlog. Juist door zo in te zoomen op één straat, met de verhalen van bewoners en winkeliers, komt de oorlog heel dichtbij.

In de jaren zestig verwierf de Beethovenstraat nationale faam als delicatessenparadijs, maar die status wist zij niet te handhaven. De ontwikkelingen aan de Zuidas hebben de straat nieuw leven ingeblazen.

In De Beethovenstraat wordt, aan de hand van gesproken en geschreven bronnen, een levendig en verrassend beeld geschetst van deze beroemde straat.

‘Geschiedenis schrijven vanuit het perspectief van een straat lijkt een beperking, maar Van Kolfschooten bewijst dat het de geschiedenis – ook dankzij de vele prachtige foto’s – nog tastbaarder en invoelbaar kan maken.’ NRC Handelsblad

 

‘Na lezing kijk je heel anders naar deze deftige straat. Prachtig boek met prachtige foto's.’ Nadias Bouras, OVT

 

‘Een fraai voorbeeld van lokale geschiedenis met grote historische importantie.’ Tracesofwar.nl

 

 

Best verkochte boek 2022 bij Boekhandel Van Rossum!