Waldemar Torenstra en Kon Kelei

Waldemar Torenstra en Kon Kelei
128 pagina's
verschenen september 2015

isbn: 9789462970038
gebonden € 16,50

isbn: 9789462970045
eBook € 8,99

Een bijzondere vriendschap
Met voorwoord van Marco Borsato

Kon Kelei wordt geboren in Zuid-Soedan als zoon van een echte Dinka. Hem wacht een traditioneel leven, dat echter door de burgeroorlog totaal anders loopt: eind jaren tachtig wordt hij door rebellen meegenomen om als kindsoldaat te strijden. Een gruwelijke periode volgt. Kon weet te vluchten, en na lange omzwervingen komt hij in 2000 met een vrachtschip in Nederland aan. Hij werkt zich op van asielzoeker tot een cum laude afgestudeerd meester in de rechten en wordt voorlichter van War Child.

Waldemar Torenstra wordt geboren als kind van antroposofen aan de Herengracht in Amsterdam. De drang van zijn vader om zich spiritueel te ontwikkelen brengt het gezin naar vele onverwachte plekken, niet allemaal even fijn voor puber Waldemar. Wanneer zijn ouders emigratieplannen naar Nieuw-Zeeland krijgen, loopt hij weg van huis. Om van zijn gestotter af te komen, gaat hij naar de Toneelschool.

Als in 2007 op de set van Grijpstra & De Gier de blik van acteur Waldemar Torenstra kruist met die van figurant Kon Kelei, raken ze in gesprek.

Twee mannen, twee werelden, twee levensverhalen. Wat hen bindt, is een sterk geloof in het menselijk doorzettingsvermogen. Samen werken zij hard om de droom van Kon Kelei te realiseren: terugkeren naar zijn geboorteregio Cuey Machar in Zuid-Soedan en daar een middelbare school oprichten.

 

Het boek is geschreven door Frank Kromer, journalist voor o.a. De Telegraaf, Het Parool en het Nieuw Israëlietisch Weekblad en auteur van Klatergoud & Schone Schijn. Het wordt uitgegeven i.s.m. Story Terrace, specialist in het vastleggen van persoonlijke verhalen en nu al het grootste biografencollectief ter wereld.

50% van de opbrengsten van het boek gaan naar Cuey Machar Secondary School Foundation (CMSF) voor de school van Kon Kelei.

'Een heel bijzonder verhaal.' Humberto Tan, RTL Late Night
'In dit boek komen twee levensverhalen op onwaarschijnlijke wijze samen, om vervolgens eeuwig vervlochten te raken. Een verhaal over de vriendschap van een gevierd Nederlands acteur en een voormalige kindsoldaat, en hun missie om een middelbare school te bouwen in Zuid-Soedan. Een mooi boek.' Margriet
'De mannen raken bevriend en komen erachter dat ze, hoewel totaal verschillend, allebei wel iets van een ontwortelde jeugd hadden.' Algemeen Dagblad
'Een boek over twee mannen, twee werelden en twee levensverhalen die op een onverwachte manier samenkomen.' Grazia
'Frank Kromer is een heel goede biograaf want hij is erin geslaagd om in nog geen 125 pagina’s zowel een boeiend stuk geschiedenis van een land als ook een gedetailleerd inzicht in de jeugd en het leven van twee interessante personen te beschrijven. Het is een ontroerend verslag dat niemand onberoerd zal laten en je leest het in één adem uit. Een boekje om zeker nog eens te herlezen en ook nieuwsberichten uit Soedan lijken ineens een stuk dichterbij te komen. Mensen als Kon Kolei maken het verschil in deze wereld en de opbrengst van dit boekje komt voor de helft ten goede aan de Cuey Machar Secondary School Foundation.' Hebban.nl