Remi

De oorlogsgeschiedenis van twee broers
Indrukwekkende reconstructie van een dramatische oorlogsgeschiedenis

Op 16 oktober 1942 vindt een Bloemendaalse familie een baby op hun stoep. Zij noemen hem Remi, naar Alleen op de wereld. Ze kunnen het jongetje niet redden. De nazi’s brengen de vondeling naar de Joodse crèche in Amsterdam, tegenover de Hollandsche Schouwburg, van waaruit de deportaties naar Westerbork plaatsvinden. Remi blijft er zes maanden en wordt de lieveling van crècheleidsters en een Duitse bewaker.

Intussen wordt de moeder van Remi opgepakt en vermoord in Sobibor. Zijn vader en zijn twaalf jaar oudere broer Eddy weten de oorlog te overleven, maar ook Eddy was op zijn onderduikadressen vaak alleen op de wereld.

Lang na het overlijden van zijn vader, die nooit in staat is geweest om te praten over het lot van zijn vrouw en kind, start Eddy de zoektocht naar zijn broertje. Pas in 2002 ontdekt hij wat er precies met hem is gebeurd.

Journalist Frank van Kolfschooten reconstrueert in deze dubbelbiografie de geschiedenis van de twee broers aan de hand van ongepubliceerde herinneringen van Eddy Gezang, archiefonderzoek en gesprekken met overlevenden.

 

Van Kolfschooten munt uit in beschaafde nieuwsgierigheid en in medeleven zonder tranen. Zo gunt hij ons lezers alle ruimte om geraakt te worden.Adriaan van Dis

 

Frank van Kolfschooten heeft een hartverscheurend verhaal over een kleine vondeling en zijn grote broer in oorlogstijd tot leven gebracht; aangrijpend.Jan Terlouw

 

De pers over eerder werk:

 

De Beethovenstraat. Verborgen geschiedenissen is een verbluffend boek. Prachtig.’ NRC Handelsblad

 

De Beethovenstraat is een schitterende vorm van geschiedschrijving.’ Henk Steenhuis, AmsterdamFM

 

De Beethovenstraat bevat boeiende historische schetsen.’ de Volkskrant

 

‘Een bewonderenswaardig boek.’ Nieuw Israëlitisch Weekblad

 

Remi
256 pagina's
verschijnt april 2020

isbn: 9789462971608
paperback € 21,50

isbn: 9789462971615
eBook € 10,99