O Canada

O Canada
352 pagina's
verschenen mei 2021

isbn: 9789462971929
paperback € 22,50

isbn: 9789462971936
eBook € 10,99

Geschiedenis, reizen, muziek, sport, cultuur, politiek en persoonlijke verhalen

Canada is het één-na-grootste land en de elfde economie ter wereld, maar toch vrij onbekend hier. In de zomer van 1974 reisde Mart Smeets er, voor de NOS, voor het eerst naartoe. Daar begon de liefde voor een land dat wellicht op de usa líjkt, maar qua cultuur, politiek en temperament van de bevolking heel anders is.

Sindsdien is hij er vaak en lang geweest, in totaal bijna een jaar van zijn leven. Via Montréal leerde hij Québec City, Toronto, Ottawa, Calgary, Edmonton, Hamilton, Vancouver en Sherbrooke kennen, evenals de (eigen)aardigheden van de Canadezen, hun keuken en hun drankjes, hun sportploegen, hun ijsbanen, hun malls, hun musea, en vooral hun muziek.

Smeets is fan van de Toronto Blue Jays, waar hij ooit met zijn zoon Tjerk ging kijken. Hij is waarschijnlijk de enige Nederlander die Yukon Jack drinkt (en overleeft), hij at poutine en hij draagt met trots de bekende Hudson’s Bay Company-duffel. Hij was erbij toen Canada olympisch ijshockeykampioen werd en hoorde toen uit 20.000 kelen het volkslied ‘O Canada’. Kippenvel.

 

O Canada is het vervolg op het succesvolle Mijn Amerika. Het is een geschiedenisboek, een reisboek, een muziekboek, een sportboek en een politiek boek ineen, verhalend geschreven en vol persoonlijke ervaringen. 

De kopers van dit boek kunnen op deze website nog 7 extra hoofdstukken downloaden. Hoe dat moet, staat voor in het boek.

 

“Een historisch boek vol anekdotes en persoonlijke ervaringen.” Sven Kockelmann, 1op1

 

"O Canada is een lijvige en bonte verzameling van menselijke verhalen, reisherinneringen en geschiedkundig spitwerk. Het leest als een liefdesverklaring aan de bijzondere smeltkroes die dit land is." De Telegraaf

 

"Zó bevlogen verteld, vol mooie anekdotes!" BEAU 

 

"Er worden vele prachtige plekken beschreven in dit boek. Het boek brengt het onbekende Canada dichterbij." Volgspot, Radio5

 

"Decennia lang echte ervaringen, vertelkunst en bijna naïef enthousiastme leveren weer een sprankelend boek op." Nederlands Dagblad