Joop van Riessen

In 1965 begon Joop van Riessen zijn carrière bij de Amsterdamse politie aan het bureau Warmoesstraat; pas in 2004, inmiddels hoofdcommissaris, verliet hij het korps. In de tussenliggende veertig jaar maakte hij de internationalisering van Amsterdam mee, de opkomst van de drugshandel en de georganiseerde misdaad, de professionalisering van de politie én de corruptie binnen het korps, en de toenemende bemoeienis van media en politiek. Hij kreeg te maken met bekende criminelen zoals Holleeder, Van Hout, Klepper, Mieremet en Mink K. Hij gaf de laatste tien jaar leiding aan alle grote evenementen en operaties op het gebied van de openbare orde – de Eurotop in 1997, het EK 2000, het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima – en was betrokken bij de aanpak van verschillende terreurdreigingen in Nederland. Sinds zijn vertrek in 2004 heeft hij zijn eigen onderneming: Joop van Riessen, Communicatie & Advies.

Zijn schrijversdebuut maakte hij in 2007 met In naam der wet, een terugblik op veertig jaar bij de Amsterdamse politie, vol memorabele belevenissen en anekdotes. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding (shortlist Schaduwprijs 2010). De serie thrillers met Anne Kramer in de hoofdrol omvat inmiddels vijftien delen. Ze kunnen overgens uitstekend los van elkaar gelezen worden. Ter gelegenheid van de verschijning van deel 15, mei 2023, is de complete serie als luisterboek verschenen.

Deze politieromans kenmerken zich allemaal door de moderne misdaad in de grote stad, door de goede plots en door de grote rol die het rechercheren van zaken inneemt. Ze zijn 'van binnenuit' geschreven: Anne Kramer heeft niet alleen veel te maken met haar eigen team, maar ook met de driehoek 'burgemeester–hoofdcommissaris–hoofdofficier van justitie'. Die laatste verhouding leidt tot veel spanningen en aanvaringen, en is uit Van Riessens leven gegrepen.

In de VN thrillergids editie juni 2014 schreven zowel Paul Vugts als John van den Heuvel dat ze eigenlijk geen detectives of thrillers lezen, maar een uitzondering maken voor de politieromans van Joop van Riessen. 

Boeken

Een Anne Kramer-thriller (deel 16)
Een spannende cold case brengt Anne Kramer terug in de tijd
Een Anne Kramer-thriller, deel 15
Opnieuw gebaseerd op een waargebeurde ervaring uit Van Riessens lange politiecarrière
Een Anne Kramer­-thriller
Een stalker, een arts en een ex in een mysterieuze ontvoeringszaak
Een Anne Kramer-thriller
Bedreigingen, een verdwijning en nietsontziende topcriminelen
Een Anne Kramer­-thriller
Geïnspireerd op waargebeurde verdwijning
Een Anne Kramer­-thriller
Spannende thriller met spionnen, dubbelspionnen en een liefdesdrama
Een Anne Kramer-thriller
Tiende deel, en opnieuw bloedstollend!
De verhalen achter de foto’s
Een onthutsend kijkje achter de schermen van de misdaad
Hoe de hang naar vrijheid en gelijkheid twee agentes fataal wordt
Verraad en dubbelspel in een nieuwe, duistere Anne Kramer
Onthullende politieroman gebaseerd op Van Riessens ervaringen in de IRT-affaire
Een Anne Kramer-thriller
Spannende gijzeling met verrassende afloop
Een Anne Kramer-thriller
Geïnspireerd op de indrukwekkendste zaak uit Van Riessens politiecarrière
Boek deze auteur
Wilt u deze auteur uitnodigen voor een congres, evenement, leesclub of literaire avond, mail ons dan uw verzoek.