Het jongetje dat schilder werd

Het jongetje dat schilder werd
288 pagina's
verschenen april 2024

isbn: 9789462973039
gebonden € 34,99

isbn: 9789462972797
paperback € 22,50

isbn: 9789462972803
eBook € 10,99

Een autobiografie
Kleurrijk levensverhaal vol drank, drugs, liefdesdrama en weemoed

Het gebonden boek is niet in de handel en uitsluitend te koop in deze webshop. Er komt bovendien exclusief en gratis een gesigneerde en genummerde litho van Donkersloot bij (Ramses Shaffy). Zolang de voorraad strekt, dat wil zeggen zolang deze mededeling hier staat.

Als klein kind is Peter Donkersloot het liefst in het atelier van zijn vader, een bekende illustrator, maar de scheiding van zijn ouders verandert alles. Hij gaat bij zijn grootouders wonen, bij een pleeggezin, bij zijn moeder en tot slot bij zijn vader in Arnhem, waar hij nogal aan zijn lot wordt overgelaten. Hij vertrekt zo snel mogelijk naar Amsterdam.

Daar belandt hij in de swingende kring van aanstormende talenten als Rob Scholte, Peter Klashorst en Paul Blanca. Hij heeft een ongelukkig liefdesleven en vlucht in drank, drugs en uitgaan, vooral ook nadat zijn vader dodelijk verongelukt. Dan ontfermt een kunsthandelaar zich over hem. Hij krijgt coke, geld en een villa in Spanje, in ruil voor schilderijen. De zaken gaan zo goed dat ze in de PC Hooftstraat de roemruchte Galerie Donkersloot oprichten. Zijn portretten van iconen uit de film en de muziek vliegen de wereld over.

Als de kunsthandelaar hem een streek levert, verhuist Peter naar België. Na jaren van juridische strijd wint hij de rechtszaak en gedesillusioneerd keert hij terug naar zijn geboortestreek, waar hij een nieuw leven probeert op te bouwen.

Het jongetje dat schilder werd is een bijzondere autobiografie van een getroebleerd leven. Het schetst bovendien een uniek tijdsbeeld van de postmoderne kunstenaarsscene uit de jaren tachtig en negentig, gekenmerkt door seks, drank, drugs, geld en commercie.

Luister HIER naar het interview met Donkersloot bij BNR The Friday Move met Wilfred Genee. Vanaf 01:23:00 uur.

Luister HIER naar het interview met Donkersloot bij De Wild in de Middag met Ruud de Wild op NPO2.

 

'Never a dull moment in deze autobiografie. Donkersloot schrijft openhartig over zijn moeizame jeugd, drank- en drugsgebruik, verhoudingen met vrouwen en zakelijke tegenslagen – met aanstekelijk optimisme. Al lezende ga je steeds meer van deze man houden, van zijn kinderlijke naïviteit, zijn volharding, zijn trouw.' HP/De Tijd, Thomas van den Bergh

 

'De hoofdstukken over zijn heftige jeugd maken indruk door de rake bewoordingen.' de Volkskrant

 

' Je boek is constant een boobytrap, maar dan in positieve zin. (...) Het liet mij niet los.' Ruud de Wild, De Wild in de Middag, NPO2

 

' Openhartig, verhalend en prettig leesbaar geschreven in een ruige sfeer. Geschikt voor een brede lezersgroep.' NBD Biblion