Het jongetje dat schilder werd

Het jongetje dat schilder werd
288 pagina's
verschenen februari 2024

isbn: 9789462972797
paperback € 22,50

isbn: 9789462972803
eBook € 10,99

Het jongetje dat schilder werd
Een autobiografie
BN’ers, drank, drugs en weemoed in dit kleurrijke levensverhaal

Zijn eerste jaren zit Peter Donkersloot het liefst bij zijn vader, een bekende illustrator, in het atelier op zolder. Als Peter vijf jaar oud is, neemt zijn vader plotseling de benen. Zijn moeder trouwt opnieuw, maar in dat samengestelde gezin is voor Peter al snel geen plaats. Hij gaat eerst naar zijn grootouders en dan naar een pleeggezin, tot hij bij zijn vader in Arnhem kan intrekken. Daar wordt hij nogal aan z’n lot overgelaten. Na een paar jaar Kunstacademie vertrekt hij zo snel mogelijk naar Amsterdam.

Hij belandt er in de swingende kring van aanstormende talenten als Rob Scholte, Peter Klashorst en Paul Blanca. Drank en drugs houden hem op de been, vooral ook nadat zijn vader dodelijk verongelukt. Dan wordt hij ingepalmd door een kunsthandelaar die hem voorziet van coke, geld en een villa in Spanje, in ruil voor schilderijen; de opbrengst is voor de kunsthandelaar. De zaken gaan zo goed dat ze in de PC Hooftstraat Galerie Donkersloot oprichten; het wordt een ontmoetingsplek voor de beau monde en voor armlastige kunstenaars, die op de gratis drank afkomen.

Als de kunsthandelaar hem een streek levert, vertrekt Peter naar België. Dan blijkt dat de kunsthandelaar met Peters werk op een andere locatie Galerie Donkersloot heeft voortgezet. Na jaren van juridische strijd wint hij de rechtszaak en keert gedesillusioneerd en zonder vriendin terug naar zijn geboortestreek, waar hij in alle rust een nieuw leven opbouwt.

Het jongetje dat schilder werd is de kleurrijke autobiografie van een getroebleerd leven.