Het beklemde land

Het beklemde land
288 pagina's
verschenen oktober 2021

isbn: 9789462972162
paperback € 21,50

Hoe een boerenparadijs kan worden terugveroverd
De spagaat van boeren die willen verduurzamen

Of boeren nu willen of niet: aan een duurzame transitie van hun sector valt niet te ontkomen. Maar hoe moet je de akkers rendabel bebouwen met minimaal gebruik van chemicaliën en kunstmest? 

In het noorden van Nederland slaan drie jonge agrariërs, afkomstig uit eeuwenoude boerenfamilies, de handen ineen. De zoektocht naar oplossingen is voor deze ‘bodemboeren’ een dagelijks gevecht, want niets is wispelturiger dan de natuur. 

Halverwege de vorige eeuw ging nog 40 procent van een gemiddeld inkomen op aan voeding, tegenwoordig 12 procent. Dankzij de boeren, met hun schitterende groeicijfers. En dankzij de supermarkten, die stunten met ‘van eigen bodemprijzen’. De rekening kon niet uitblijven. Roofbouw heeft de grond letterlijk uitgeput. Dat we tweede landbouwexporteur ter wereld zijn, weegt niet op tegen de maatschappelijke kosten van bodemvervuiling. 

De natuur schreeuwt om een andere manier van landbouw, en de drie jonge agrariërs laten zien dat het ook anders kán. Maar om de transitie te laten slagen, moet er wel breed maatschappelijk draagvlak zijn. ‘Wij willen wel veranderen, maar wil de consument dat eigenlijk ook?’ 

Kees Kooman volgde een jaar lang een aantal jonge akkerbouwers, sprak veel andere betrokkenen, ging ver terug in de geschiedenis van – vooral – de Westpolder en doet verslag van zijn bevindingen.

BOEK VAN DE WEEK bij NPO De Ochtend van 4! Grietje Braaksma: "Ik heb dit boek ademloos gelezen. Is me uit het hart gegrepen. Lees dit boek! En het is júíst interessant voor mensen uit de stad." Luister HIER terug.

 

'Aanrader voor iedereen die in ons voedsel geïnteresseerd is.' Hetkanwel.nl

 

"Een informatief en prettig leesbaar boek, dat ons toont hoe het vroeger was en hoe het mogelijk weer zou kunnen worden. En ons duidelijk maakt wat er aan de hand is met ons voedsel en voor welke dilemma's onze boeren staan. Ze kunnen het niet alleen, zowel de overheid als de consument zullen daarbij een rol moeten spelen." deleesclubvanalles.nl

 

"Kooman beschrijft de spannende zoektocht van drie boeren in de Groningse Westpolder op weg naar een duurzame landbouw. (...) Kooman laat zien dat de drang naar almaar meer uit een stuk grond te halen, op natuurlijke grenzen stuit." Nederlands Dagblad

 

"Stuk voor stuk zijn het fraaie, leesbare reportages, met liefde toevertrouwd aan het papier." Leeuwarder Courant