Held zonder vaderland

Held zonder vaderland
Mijn vader: Pools, Joods en bevrijder
Aangrijpende geschiedenis van een Poolse bevrijder. Boordevol foto's

In Held zonder vaderland wordt het leven geschetst van de zachtaardige Poolse Jood Dolek Guensberg, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie zijn leven waagde. Tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoet hij zijn grote liefde. Hij bouwt met haar een bestaan op in Twente en wordt één van Nederlands eerste anesthesisten.

Miriam Guensberg duikt in het bewogen leven van haar vader. Waar hij zweeg over zijn vermoorde ouders en zijn Joodse achterland, zoekt zij naar woorden en probeert zij het onrecht dat haar familie en de Poolse bevrijders is aangedaan recht te doen door hun onbekende verhaal alsnog te vertellen.

Held zonder vaderland beschrijft een pijnlijke geschiedenis die gepareerd werd door een veerkrachtige man. Het is een ode van een dochter aan haar vader.

 

Het Poolse bevrijdingsleger waar Dolek Guensberg als legerarts bij diende, heeft niet alleen Zuid-Nederland bevrijd, maar ook grote delen van Noord-Nederland.

 

De pers over eerder werk:

 

‘Miriam Guensberg werd zich al jong bewust van wat heimwee en gemis met een mens kunnen doen. In haar boeken geeft zij stem aan dat verlangen naar een onbereikbaar geworden vroeger.’ Janet Luis, NRC Handelsblad

 

‘Ik durf het nu aan, nog veel biografischer over mijn vader te schrijven.’ Miriam Guensberg, interview Het Parool

Held zonder vaderland
192 pagina's
verschijnt oktober 2019

isbn: 9789462971509
paperback € 19,99

isbn: 9789462971516
eBook € 9,99