Willem-Alexander

Willem-Alexander
160 pagina's
verschenen maart 2016

isbn: 9789462970342
paperback € 19,95

De onbezorgde jaren van Willem-Alexander in woord en beeld

Telegraaf-journalist Rob Knijff en fotograaf Hans Peters volgden het Koninklijk Huis ruim een kwart eeuw lang van dichtbij, met speciale belangstelling voor Willem-Alexander. Tot en met zijn Leidse studententijd speelde zijn leven zich grotendeels af buiten het zicht van de camera’s.

Knijff en Peters slaagden er in de loop der jaren regelmatig in met de jonge prins te spreken en van dichtbij een indruk te krijgen van zijn vorming en opleiding. In elf hoofdstukken maakt de lezer kennis met alle facetten van Willem-Alexanders persoonlijkheid: geestig, sociaal, recht voor zijn raap, koppig, licht ontvlambaar, eigenzinnig, sportief. De journalistieke impressies uit de onbezorgde jaren, aangevuld met reisverslagen en vele persoonlijk uit de mond van de prins opgetekende anekdotes, geven een ongeposeerd en daardoor verrassend beeld van de prins op weg naar zijn koningschap.

 

Rob Knijff was van 1978-1982 politiek redacteur in Den Haag voor De Telegraaf en van 1993-1999 de enige full-time Koninklijk Huis-verslaggever in ons land. Hierna schreef hij onder meer voor HP/DeTijd. Hans Peters won twee keer een eerste prijs in de Zilveren Camera en eenmaal de derde prijs in de World Press Photo.

‘Goed geschreven. Verrassend, informatief, soms ronduit pikant. Leest van begin tot einde zonder één moment te vervelen. Willem-Alexander ontpopt zich in dit boek als een man die voldoende technische kneepjes van zijn moeder heeft geleerd om zijn rol als koning in het Nederlandse constitutionele bestel aan te kunnen, en genoeg door zijn vader is gevormd om een “ongewoon gewoon” mens te blijven. Mij bevalt de licht cynische toon. Met de juiste afstand geschreven om ook niet-Oranjeklanten te interesseren. Een mooi boek met schitterende foto’s!’ Harry van Wijnen, oud-redacteur NRC Handelsblad en schrijver van o.a. De Prins-Gemaal

'Aardige schetsen uit de periode waarin de kroonprins zich voorbereidde op z'n koningstaak.' Reformatorisch Dagblad 

'Wat een bere-interessant boek. Fantástische anekdotes!' Wout2Day, Radio 2

'Prachtig vormgegeven boek, ziet er schitterend uit en we lezen allemaal dingen over Willem-Alexander die we nog niet wisten.' Wilfred Genee, BNR The Friday Move

Luister HIER naar het interview met Rob Knijff bij Radio 2 op 31 maart 2016

Luister HIER naar het interview met Rob Knijff bij Radio 538 op 1 april 2016

Rob Knijff en Wilfred Genee bij The Friday Move, BNR, op 1 april 2016. Luister HIER terug.

 

Rob Knijff op 30 april bij Tijd voor Max Radio