Utregse toestanden

Utregse toestanden
224 pagina's
verschenen november 2020

isbn: 9789462971738
paperback € 19,99

isbn: 9789462971745
eBook € 10,99

Utregse toestanden
Een koningsdrama in de Galgenwaard
Reconstructie van een verbijsterende episode uit de 50-jarige clubgeschiedenis

Zomer 2020 bestaat FC Utrecht vijftig jaar. Mooie club, roemrucht verleden. Vanwege financieel wanbeleid is de club meerdere keren langs de rand van de afgrond gescheerd.

Begin jaren tachtig was bij FC Utrecht de FIOD de grootste tegenstander: zwart geld. In 2003 dreigde een enorme schuldenlast de club de nek om te draaien. En in 2007 bereikte de zogeheten Phanos-affaire zijn dieptepunt. Hoofdsponsor Phanos – projectontwikkelaar – had grote plannen met de club: nieuw stadion langs de A2, verdubbelde begroting, en op de plek van het huidige Galgenwaard appartementen bouwen. Té ambitieus, oordeelde de gemeente, supporters boos. Met name de Raad van Commissarissen moest het ontgelden. Er volgde een heuse machtsstrijd: rechtszaak, bedreigingen, een ad interim voorzitter voor drie dagen, nachtelijk overleg op het stadhuis, de chaos was compleet.

Van Scheers reconstrueert de toestanden nauwgezet, op basis van interviews met betrokkenen van alle partijen – vertegenwoordigers van (het toenmalige) FC Utrecht, (het toenmalige) Phanos, Gemeente Utrecht en andere hoofdrolspelers en observanten.

Een zelden gelezen ‘achter de schermen’-verhaal dat niet alleen op FC Utrecht terugslaat. Je ziet het vaker in het betaalde voetbal: overal waar ambitie en geldgebrek elkaar kruisen, breekt vroeg of laat zo’n crisis uit.

 

De pers over Kuipkoorts (shortlist beste sportboek 2016):

 

‘Verliezen heeft in dit boek ook enorme attractie.’ Met Het Oog Op Morgen

 

Kuipkoorts leest makkelijk weg en is met zelfspot geschreven.’ NRC Handelsblad

 

De pers over Oorlog in de 16:

 

‘Een boek dat alle kanten opvliegt, maar nooit verveelt.’ Friesch Dagblad