Tante Betty

Tante Betty
160 pagina's
verschenen maart 2023

isbn: 9789462972667
paperback € 18,50

isbn: 9789462972674
eBook € 8,99

Hoe een Surinaamse verpleegster onderduikers had en zelf Dachau overleefde
Het bijzondere oorlogsverhaal van Betty Bergen; een klein monument

Elisabeth Bergen, in 1905 geboren in Suriname als kleinkind van een geassimileerde Jood en een ‘mulat’ dienstbode, wordt al jong wees. Ze wordt misbruikt, voltooit toch twee opleidingen en gaat naar Amsterdam, waar ze een baan vindt als verpleegster. Ze trouwt in juni 1940, maar wordt al snel weduwe. Tijdens de oorlog werkt ze mee aan het verzet en neemt Joodse onderduikers in huis. Na in juni 1944 te zijn verraden komt ze via kamp Vught en vrouwenkamp Ravensbrück terecht in kamp Dachau, dat ze op wonderbaarlijke wijze overleeft. Haar kampervaringen knakken haar wel, maar breken haar niet.

Na de oorlog hertrouwt ze, en decennia later vertelt ze op La Palma haar indrukwekkende levensverhaal aan haar nicht Michal Maike Bergen.

 

Tante Betty is een prachtige ode van Michal Bergen aan haar onvergetelijke tante, een echte dja dja uma, een powervrouw, die in 2022 ook te zien was in de tv-documentaire Vergeten helden. 

‘De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd. Onbetwist een aanzet voor een grote geschiedschrijving van de rol van de Surinamers in het Nederlandse verzet.’ Daphne Meijer, NIW

 

‘Een prachtig en ontroerend levensverhaal.’ Ronald Koops, Uitdaging

 

 

'Dit boek is een monumentje, van een nicht voor haar dja dja uma, een echte powervrouw.' NIW