Tante Betty

Tante Betty
160 pagina's
verschijnt februari 2023

isbn: 9789462972667
paperback € 17,50

isbn: 9789462972674
eBook € 8,99

Tante Betty
Hoe een Surinaamse verpleegster onderduikers redde en zelf Dachau overleefde
Het bijzondere oorlogsverhaal van Betty Bergen; een klein monument

Elisabeth Bergen wordt in 1905 geboren in Suriname, als kleinkind van een geassimileerde Jood en een mulat dienstbode. Ze wordt al jong wees. Nadat ze haar opleidingen voor onderwijzeres en verpleegster heeft voltooid, gaat ze naar Nederland.

In Amsterdam werkt ze als verpleegster en trouwt met een weduwnaar. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt ze zelf weduwe. Tijdens de oorlog werkt ze mee aan het verzet en verbergt acht Joodse onderduikers in haar woning in de Harmoniehof 59. Na in 1944 te zijn verraden komt ze via kamp Vught en vrouwenkamp Ravensbrück terecht in Dachau, waar ze in de ziekenboeg werkt maar zelf medische experimenten moet ondergaan. Op wonderbaarlijke wijze overleeft ze. ‘Onkruid vergaat niet,’ was haar motto.

Na de oorlog hertrouwt ze, en dertig jaar later vertelt ze op La Palma haar indrukwekkende levensverhaal aan haar nicht. In 1983 overlijdt ze.

‘De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd. Onbetwist een aanzet voor een grote geschiedschrijving van de rol van de Surinamers in het Nederlandse verzet.’ Daphne Meijer, NIW

 

‘Een prachtig en ontroerend levensverhaal.’ Ronald Koops, Uitdaging