Stroomopwaarts

Stroomopwaarts
288 pagina's
verschenen mei 2020

isbn: 9789462971622
paperback € 21,50

isbn: 9789462973053
eBook € 12,50

Stroomopwaarts
Revoluties in elektriciteit; van telegraaf naar blauwe energie en verder
De gigantische impact van elektriciteit op ons dagelijks leven; eerste complete overzicht

De ePub van dit boek is in mei 2024 geheel geactualiseerd en zwaar uitgebreid tot 320 pagina's met o.a. nieuwe hoofdstukken over de zonneauto en windenergie met vliegers. Het papieren boek is niet gewijzigd.

De geschiedenis van elektriciteit in Nederland kent een aaneenschakeling van schokgolven. Nadat gaslicht was vervangen door elektriciteit omarmde Nederland massaal elektrische huishoudelijke apparatuur, zoals stofzuigers, straalkachels en de radio. Kernenergie luidde in de jaren 60 een tijdperk van nieuw optimisme in, maar daar kwam groeiend verzet tegen. De oliecrisis van de jaren 70 zorgde voor weer een omslag, waarna het pionieren met windmolens begon.

De elektriciteitsrevolutie die 130 jaar geleden in Nederland begon is nog altijd niet ten einde. We zitten midden in de volgende en tot nu toe veruit grootste energietransitie. Windmolens, zonnepanelen, zonneparken en elektrische auto’s zijn al alom zichtbaar, en de belofte van groene kernenergie, groene waterstof en waterkracht staat voor de deur.

Journalist Jan Libbenga bestudeerde verleden, heden en toekomst van de elektriciteit in Nederland. Nooit eerder zijn de ontwikkelingen zo uitgebreid beschreven.

"Zeer toegankelijk beschrijft de auteur hoe elektriciteit steeds meer toepassingen mogelijk maakte. [...] Gewoon een lekker lezend overzichtswerk." Ned. Bibliotheek Dienst

 

"Een zeer helder en leesbaar boek." Kleio-Historia