Riphagen

Riphagen
224 pagina's
verschenen september 2016

isbn: 9789462970199
paperback € 16,50

isbn: 9789462970205
eBook € 8,99

De Amsterdamse onderwereld 1940-1945
Nu verfilmd met Jeroen van Koningsbrugge als ‘Al Capone’ Riphagen

Dries ‘Al Capone’ Riphagen, in de jaren dertig een leidende figuur in de Amsterdamse onderwereld, heeft in de Tweede Wereldoorlog volgens schattingen zeker tweehonderd mensen de dood in gejaagd. Hij verraadde ook de kern van de door Gerrit Jan van der Veen opgerichte persoonsbewijzencentrale.

Riphagen is echter nooit berecht: nadat hij in mei 1945 was gearresteerd, vluchtte hij in 1946 via Spanje naar Argentinië en werd een persoonlijke vriend van Juan en Evita Perón. Hij overleed in 1973 in Zwitserland.

In het omvangrijke standaardwerk van Loe de Jong komt ‘Al Capone’ nergens voor; officieel is ook nooit opgehelderd hoe Riphagen zijn straf kon ontlopen. Oud-Parool-verslaggevers Bart Middelburg en René ter Steege reconstrueren in dit boek de levensloop van een van de grootste Nederlandse oorlogsmisdadigers, met als schokkende conclusie: Riphagen ontsnapte met hulp van de leiding van het Bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Riphagen verscheen oorspronkelijk in 1990. Het is nu geactualiseerd en o.a. uitgebreid met een nieuw voorwoord, een nieuw nawoord (interview met Rob Riphagen, de zoon van) en nooit eerder gepubliceerde foto’s. Het boek is verfilmd door Pupkin Film onder regie van Pieter Kuijpers, met in de hoofdrollen Jeroen van Koningsbrugge en Kay Greidanus.

 

Luister HIER naar het interview met Bart Middelburg bij de Nieuwsshow op Radio 1

De pers over Riphagen:

‘Een adembenemend verhaal, tegen de achtergrond van chaotische tijden.’ NRC Handelsblad 

‘Spannende documentaire […] Je moet over sterke zenuwen beschikken om dat verhaal onaangedaan te kunnen lezen.’ Vrij Nederland


‘Journalistiek speurwerk van gehalte, verbluffend in zijn conclusies.’ Het Parool

‘Het is een verhaal dat de lezer met verbazing, ongeloof en ook woede zal vervullen. De misdaden van mensen als Riphagen mogen niet vergeten worden. Dankzij het uitstekende staaltje onderzoeksjournalistiek van Bart Middelburg en René ter Steege zal dat ook niet gebeuren.' www.leestafel.info

Trailer Riphagen
De film bij het boek! Filmpremière 22 september 2016