Koud bloed 29

Koud bloed 29
128 pagina's
verschenen maart 2016

isbn: 9789462970359
paperback € 9,95

Koud bloed 29

 

Soms spelen zich in de Nederlandse rechtszalen zaken af waarvan je je afvraagt waarom die de pers niet of nauwelijks halen. Erik Brouwer beschrijft zo’n zaak. Decor is de Dominicaanse gemeenschap in Amsterdam, waarin zwendelaar George H. aanpapte met jonge Dominicaanse mannen die hij vervolgens hielp bij het aanvragen van een overlijdensverzekering. De afloop laat zich raden. Dit verhaal schreeuwt bijna om verfilming.

Wesley Meijer en Paul Vugts volgen de rechtszaak rond de zeesleper Otton, die in 2003 van Venezuela naar Vlissingen voer. In een verborgen ruimte werd liefst 4050 kilo aangetroffen, de grootste drugsvangst tot dan toe in Nederland. Pas nu, ruim twaalf jaar later, is er een vermoeden voor wie de drugs waren bestemd.

Bij twee filialen van supermarkt Jumbo in Groningen werden begin 2015 explosieven gevonden. Eén ontplofte. Op het hoofdkantoor van Jumbo kwamen dreigbrieven binnen. De twee kookwekkers die bij de explosieven werden gebruikt, zetten de politie op een spoor. Peter Groenendijk en Victor Schildkamp doen verslag.

Weert Schenk duikt in de zaak van een spoorloos verdwenen vrouw uit Huizen. Aanvankelijk leek de recherche te falen in het oplossen van de zaak, maar volhardend speurwerk ontmaskerde ten slotte de dader.

Op 25 augustus 1965 vinden twee jongetjes in het water van de Amsterdamse Jacob van Lennepkade een koffer. Daarin ligt de romp van een onbekende. Marcella van der Weg beschrijft de zaak die bekend is komen te staan als ‘de Japanse koffermoord’.

Verder in dit nummer een fragment uit de biografie van onderwereldkopstuk Stanley Hillis en de vaste rubrieken De Strip, In Memoriam, Plaats Delict, Misdaad in de Film en Misdaad in de Muziek.