Koud bloed 28

Koud bloed 28
128 pagina's
verschenen december 2015

isbn: 9789462970298
paperback € 9,95

Koud bloed 28

De Amsterdamse Marokkaan Hamza B. vertrekt halsoverkop met zijn vriendin per auto naar Marokko als hij hoort dat de politie hem verdenkt van een wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt waarbij twee slachtoffers zijn gevallen en zelfs op motoragenten is geschoten. Want dat land, denkt hij te weten, levert geen onderdanen uit. Maar Hamza weet niet dat Nederland recent een verdrag heeft gesloten met Marokko en dat verdachten daar kunnen worden berecht voor in Nederland gepleegde misdrijven. Paul Vugts reisde zeven keer naar Tanger en doet voor ons verslag van het rumoerige strafproces.

Maarten Kolsloot sprak exclusief voor Koud bloed als enige journalist uitgebreid met de dochter van de door Studio Sport-presentator Tom Egbers heilig verklaarde oud-Heracles-voetballer Steve Mokone, beter bekend als de ‘Zwarte Meteoor’. De deze zomer overleden ster had een duistere en gewelddadige kant.

In deze Koud bloed twee oorlogsverhalen die even schokkend als triest zijn. Frank van Kolfschooten reconstrueerde een wraakactie van de Duitse bezetter die in 1944 29 mannen fusilleerde nadat het verzet een officier van de Sicherheitsdienst had geliquideerd. Een jaar na de oorlog schoot verzetsheldin Atie Ridder-Visser in Leiden een vermeende collaborateur dood. Later bleek dat ze had gehandeld op basis van valse informatie. Steffie van den Oord zocht uit hoe dat zat.

Vasco van der Boon woonde het proces bij tegen onder meer Vitor Moonen, bestuurder van de Limburgse Werkgeversvereniging VNO-NCW. De ondernemer stond voor het hekje vanwege een omvangrijke smokkel van zeldzame vogels voor zijn privé-avifauna.

Rob Zijlstra beschrijft de moord op twee oude Groningers die ongewild in de keiharde wereld van de wietteelt verzeild raakten.

John Tamerus, hoofd buitenland van de Nationale Politie, vertelt openhartig hoe hij zijn drankverslaving overwon.

Tot slot de vaste rubrieken misdaad en film, misdaad in de muziek, het graf, de strip en plaats delict.