Koud bloed 24

Koud bloed 24
128 pagina's
verschenen oktober 2014

isbn: 9789491567841
paperback € 9,95

Koud bloed 24
De nieuwe onderwereldoorlog

In mei j.l. presenteerde Paul Vugts zijn boek Doorgeschoten, over de nieuwe generatie vuurwapengevaarlijke criminelen van nu. Diezelfde avond werd een van de kopstukken van de Amsterdamse onderwereld, Gwenette Martha, doorzeefd met tachtig kogels. En daar bleef het niet bij. Op moment van schrijven zijn er al elf, misschien twaalf slachtoffers gevallen in deze onderwereldoorlog, die sinds 2012 woedt. Paul Vugts zette ze voor Koud bloed op een rij.

Veel van deze jonge slachtoffers zaten al sinds hun middelbareschooltijd in de criminaliteit. Maar zijn het dan vooral Marokkanen die daarin belanden? Nee, zeker niet. Niet in Amsterdam, en ook niet in Rotterdam. Wetenschapper Frans Driessen toont met zijn team aan dat Marokkaanse en Antilliaanse jongeren in Rotterdam, anders dan wat veel mensen denken, helemaal niet crimineler zijn dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten.

De Landelijke Recherche is ongelooflijk druk met de misdaadbestrijding, met wisselend resultaat. Over lopende onderzoeken mag maar mondjesmaat informatie naar buiten worden gebracht. Om toch te laten zien hoe zij de zaken aanpakt én dat er soms grote successen worden behaald, mag Weert Schenk voor Koud bloed af en toe een afgeronde zaak beschrijven. Deze keer de grootste drugsvangst ooit in Engeland gedaan, aan boord van een Nederlands schip.

Naast een aantal schitterende historische verhalen, een verbijsterende fraudezaak én onze vaste rubrieken, lichten we er graag nog één verhaal voor u uit, geschreven door misdaadjournalist Eric Slot. Je zou het hilarisch kunnen noemen. De Koud bloed-lezer wist het natuurlijk al, maar veel anderen, inclusief de redacties van een aantal populaire tv-programma’s en hun kijkers, zullen wellicht geschokt zijn: paragnosten zijn nog nooit in staat geweest om een misdrijf op te lossen. Niettemin worden ze nog steeds soms door de politie geraadpleegd als het onderzoek is vastgelopen.

Deze en nog meer verhalen van de beste misdaadjournalisten, in Koud bloed 24.

Zie ook www.koudbloed.nl