Anna Magdalena Bach

Anna Magdalena Bach
288 pagina's
verschenen april 2015

isbn: 9789491567919
paperback € 19,95

isbn: 9789491567926
eBook € 9,99

Een biografische roman
Roman én muzikale voorstelling over de muze van J.S. Bach

Lange tijd stond ze in de schaduw van de grote meester: Anna Magdalena (1701-1760), de tweede echtgenote van Johann Sebastian Bach. Ze was afkomstig uit een vooraanstaande muzikale familie en werd een van de eerste professionele zangeressen. Ze kreeg een goede baan aan het hof van Köthen, waar Johann Sebastian hofkapelmeester was. Na hun huwelijk vertrokken de twee naar het bruisende Leipzig, waar hij ging lesgeven aan de Thomasschool en cantor werd van het Thomaskoor. Anna Magdalena baarde dertien kinderen, van wie slechts zes hun jonge kindertijd overleefden. Zij leidde het grote, onrustige huishouden en bleef altijd de muze van Bach.

Ze was 48 jaar oud toen Bach stierf. Elf jaar later overleed ze zelf, in erbarmelijke omstandigheden.

In een meeslepende roman, gebaseerd op alle beschikbare historische bronnen, vertelt Eleonore Dehnerdt op gevoelige en levendige wijze de geschiedenis van deze bijzondere vrouw.

 

Op basis van dit boek is een literair concert gemaakt over het leven van Johann Sebastian en Anna Magdalena Bach. De tekst daarvan is geschreven en wordt uitgesproken door Sanne Terlouw. De muziek is gecomponeerd door Johann Sebastian Bach en gedeeltelijk gearrangeerd door Leonard Leutscher. Hij wordt uitgevoerd door het Orion Ensemble (Pauline Terlouw, Leonard Leutscher, Carla Schrijner). Dit literaire concert gaat op tournee door Nederland onder de titel Bach in Bach uit. Zie hier de agenda.

'Dehnherdt weet een volhardende vrouw neer te zetten, die zich door geen enkele tegenslag laat overwinnen en van iedere nood een deugd maakt.' Tzum

Notebook voor Anna Magdalena Bach