Afrekeningen

Afrekeningen
288 pagina's
verschijnt juni 2023

isbn: 9789462972605
paperback € 19,99

isbn: 9789462972612
eBook € 9,99

Afrekeningen
De onderwereldoorlog op straat en in de rechtszaal, 2012-2023
Het complete dossier

Na publicatie van Afrekeningen (2017, 16.000 ex. verkocht) is er veel gebeurd.

Een Amsterdamse criminele organisatie maakte uit het boek op dat Paul Vugts meer wist over de achtergronden van liquidaties dan de opsporingsdiensten. Om te voorkomen dat hij die informatie zou publiceren, werd voor hem een moordopdracht afgegeven. Vugts kreeg de zwaarst denkbare beveiliging en leefde ruim een half jaar in een safe house.

Benaouf A., een hoofdpersoon in Afrekeningen, probeerde zich op 11 oktober 2017 door een groep zwaarbewapende getrouwen met een helikopter te laten bevrijden uit de gevangenis in Roermond. De politie werd getipt en kon het plan verijdelen. Er volgde een spectaculaire achtervolging waarbij één dode viel, de getrouwen werden gearresteerd en kregen langdurige celstraffen. Het leverde Benaouf A. ruim vier jaar extra celstraf op.

In verschillende liquidatieprocessen, beschreven in Afrekeningen, kregen hoofdrolspelers forse celstraffen, ook levenslange. In twee ‘veegzaken’ probeerde justitie de laatste nog levende hoofdrolspelers van de onderwereldvete voor lang in de cel te krijgen – met wisselend succes. In het proces-Himalaya over meerdere liquidaties en moordplannen kreeg hoofdverdachte Iliass K. begin 2022 levenslang. Medeverdachten – uit het kamp van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha – kregen ook forse straffen. In het proces 13Maracane, waarin straffen tot wel 18 jaar cel zijn geëist tegen leden van het rivaliserende kamp, doet de rechtbank begin 2023 uitspraak.

Al deze ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar worden uitvoerig beschreven in de flink uitgebreide en geactualiseerde editie van Afrekeningen.

 

‘Een onthutsend inkijkje in het recherche-onderzoek naar liquidaties. Goed boek!!!’ Panorama

 

‘IJzersterk!’ Gerlof Leistra, Elsevier